V članku Umreti zaradi hrane ali cigaret? je tudi Večer (16. 03. 2014), podobno kot drugi mediji v celem svetu, poročal o novejših znanstvenih ugotovitvah, da je nezdrava hrana veliko pogostejši vzrok za zbolevanje in prezgodnje umiranje, kot je kajenje.

To, sicer že znano in znanstveno dobro argumentirano in biološko logično dejstvo, potrjujejo vsakokratne raziskave. Kljub dejstvu, da nezdravo prehranjevanje pobije in pohabi več ljudi kot kajenje, alkoholiziranje, drogiranje, vojskovanje in prometne nesreče skupaj pri takšnem prehranjevanju vztrajamo.

Eden od razlogov je, da v tovrstnih in drugih člankih manjka jasna opredelitev, kaj je to nezdrava prehrana oziroma nedvoumno zapisano, kaj je zdrava prehrana. Tudi ob drugih priložnostih so nas polna usta uravnotežene prehrane, zdrave hrane ipd., a le malokdo natančno pove, kaj to je. In tudi če kdo poskusi biti natančen, so izjave vplivnih tako različne, da le vnašajo zmedo in ustvarja se vtis, kot da stroka ne ve, kaj je zdrava hrana. Novodobni prehranski »raziskovalci«, ustvarjalci brezštevilnih diet, prehranski guruji, osebni trenerji in podobni ustvarjajo zmedo, kjer ima vsak prav, vse je hkrati zdravo in nezdravo, dobro in slabo. K tej zmedi prispeva tudi prehranska industrija, ki ima svoj kriterij za dobro in slabo – dobro je tisto, kar prinaša dobiček. Ta nejasnost je prepogost alibi za nezdravojedce in odlična podlaga za manipulacijo z njimi.

Kaj je zdrava hrana lahko izvemo na dva načina.
Prvi je preprost in izkustven: če kdo ima ali mu grozi resnejša kronična bolezen, pomeni da je užival ali uživa nezdravo hrano. In obratno: ljudje, ki nimajo kroničnih bolezni izobilja, uživajo zdravo hrano. Tako logično in preprosto! Seveda je treba upoštevati še druge dejavnike, a hrana je ključna in ta v skoraj 95 % odloča o zdravju ali bolezni.

Drugi način vedenja o zdravi hrani so verodostojne ugotovitve finančno neodvisnih, dolgo let trajajočih, obsežnih raziskav, ki jih vodijo najuglednejši znanstveniki z dolgo in uspešno raziskovalno kariero. Eden takšnih znanstvenikov, ki je vodil najobsežnejšo epidemiološko raziskavo o vplivu hrane na zdravje v zgodovini človeštva in za katerega pravijo, da je največja svetovna avtoriteta na področju nutricionistike, dr. Colin Campbell piše, kaj je zdrava hrana: »Uživajte rastlinsko hrano v oblikah, ki so čim bližje njenemu naravnemu stanju (celovito hrano). Jejte različno zelenjavo, sadje, surove oreščke in semena, fižol in druge stročnice ter polno zrnje. Izogibajte se močno predelani hrani in izdelkom živalskega izvora. Ne dodajajte soli, olja in sladkorja. Stremite k zaužitju 80 % vaših kalorij iz ogljikovih hidratov, 10 % iz maščob in 10 % iz beljakovin.«

Eden najslavnejših zdravnikov, dr. Esselstyn, ki je s tako opredeljeno zdravo hrano pozdravil tudi bivšega predsednika Clintona in ga rešil pred naslednjimi srčnimi obvodi, trdi enako. Cela plejada svetovno priznanih zdravnikov (dr. McDougall, dr. Ornish, dr. T. Campbell, dr. Barnard …), so dokumentirano z zdravo hrano dokončno ozdravili na stotine tisoče »neozdravljivo bolnih« ljudi. Tudi za njih zdravo prehranjevanje ne vsebuje hrane živalskega izvora, dodane maščobe, sladkorjev ali soli oziroma jih pri zdravih osebah dovoljuje v minimalnih količinah. Tudi vsi priporočajo vnos od 5 do 10 odstotkov rastlinskih beljakovin in enak odstotek rastlinskih maščob ter 80 in več odstotkov sestavljenih ogljikovih hidratov, najbolje v obliki škrobne hrane. V tej hrani je vse, kaj potrebujemo: zdravi sladkorji, beljakovine, maščoba, vlaknine, minerali, vitamini … Ni nobene biološke potrebe, da bi konzumirali drugo hrano, ki nam trenutno in v omejenih količinah morda ne škodi, zanesljivo pa ne prispeva k zdravju in na dolgi rok vodi v bolezen.

Kaj lahko, na podlagi njihovih izkušenj in izkušenj milijonov ljudi, ki bolj ali manj tradicionalno uživajo tako opredeljeno zdravo hrano, sami pričakujemo? Preprečitev 95 % vseh rakavih obolenj, vključno s tistimi, ki jih »povzročajo« strupene snovi iz okolja; preprečitev skoraj vseh srčnih napadov in kapi ter izboljšanje hudih bolezni srca in ožilja; preprečitev diabetesa tipa 2 oziroma izboljšanje že v nekaj dneh; doseganje idealne telesne teže na zdrav in lahkoten način, odpravo večine migren, aken, prehladov in grip, kroničnih bolečin in črevesnih težav, izboljšanje vida in sluha, odpravljanje težav pri menopavzi, težav z erekcijo …

Stroka očitno ni tako zelo neenotna in resnic o zdravem prehranjevanju ni veliko. Je pa trenutna situacija podobna tisti pred desetletji, ko so tudi zdravniki delali reklamo za cigarete in trdili, da kajenje za zdravje ni nevarno. Ali bo treba čakati naslednjih petdeset let, da bodo vplivneži pod pritiskom velikanskih odškodnin, enotno govorili o tem, katera hrana je nevarna in da bo ministrstvo za kmetijstvo, ki pokriva področje hrane, bolj skrbelo za naše zdravje kot za dobičke prehranske industrije?

11 odgovorov na “Umreti zaradi hrane ali cigaret?”

  1. by Marko 9 let ago

    Zanimivo!

  2. by zoto 9 let ago

    bravo, takšne informacije so koristne.
    Pri nas pa je tako, da vsak po časopisih lahko piše o vsem, tudi o temah, ki jih ne pozna, zato je večina člankov, podobnih, kot ga navajate, neuporabnih aali celo zavajajočih
    lp

  3. by Zvonka 9 let ago

    Prečitaj

  4. by jožica 9 let ago

    Pohvalno!
    Se strinjam, za vse bolezni smo skoraj sami krivi, vse gre skozi usta v našo telo!

    Čim več, takih obvestil oz. veliko je treba pisati o hrani, da včasih več škodi, kot koristi…

    HVALA

  5. by Nataša 9 let ago

    Odličen članek, čestitkeeee!

  6. by Helena 9 let ago

    Pozdravljeni!
    Med množico prejetih mailov so vaši tisti, katere prebiram in pošljem naprej, v njihovi vsebini najdem, mojo nevednost, naivnost, neznanje….delala sem kot vzgojiteljica in za rojstne dneve so otroci prinesli za vse bonbone, včasih čips…groza in to smo dopustili! Pa še marsikaj drugega. Upam, da je sedaj drugače.
    Hvala
    Helena

  7. by Mirjam 9 let ago

    Pozdravljeni,
    z veseljem prebiram vašo pošto in se je vedno veselim. Kar ne uspem prebrati sproti, si shranim za takrat ko imam čas.
    Takšna podpora istomislečim je vedno dobrodošla.
    lp,
    Mirjam

  8. by Nina 9 let ago

    … lp in res je bil članek teh best!!!
    Nina

  9. by Matija 9 let ago

    Članek je zelo dobrodošel. Uživajte isključno hrano, ki zraste v naravi.
    Več pa si poglejte na spletni strani WE ARE CHANGE SLO.
    POVEJ NAPREJ
    LP MATIJA

  10. by Primoz 9 let ago

    Kaj pa je potem lowcarb po novem? Tam brez mesa ni nič.
    Zase vem, da sem imel težave, ko sem jedel premalo maščob. Je pa res, da še kaj nekaj odšportam, ampak sicer jem v glavnem nepredelano hrano in kušujem domače.

  11. by alois 7 let ago

    odlično Ivan…se podpišem pod to!

    več kot 10 let sem strogi vegan z maximalnim poudarkom na presni-živi doma pridelani zelo preprosti hrani..

    rezultat:

    -odlična prebava
    -idealna teža
    -nič holesterola
    -idealen pritisk
    -postava kot 20 letnik

    čimprej stran s kuhano hrano in max. na svežo sadje in zelenjavo..telo vam
    bo hvaležno…žena bo vesela!!

Comments are closed.