Zelenjavni pilav

Objavljeno dne 15. 06. 2012 v kategoriji: Jedi z rižem
Zelenjavni pilav je mešanica začinjene zelenjave z rižem. To je odlična jed za kosilo, v manjši količini pa je prečudovita predjed.
Sestavine: 
Za riž 
2 skodelici basmatega riža 
3 – 4 skodelice vode 
3 žlici olja 
1 žlička semen kumina 
1 manjši lovorjev list 
4 klinčki, 
1 cimetova palčka zlomljene na 4 dele velikosti 1 x 2 cm
1 žlička soli 
Za zelenjavo 
3 žlice olja 
1 žlička semen kumina (jeera) 
1 srednje velik krompir, nasekljan na manjše kocke
1 srednje velik sladki krompir 
1 manjši korenček, narezan na kolobarje 
1 skodelica cvetače, narezana na majhne koščke
1 strok pora velikosti 10 cm s premerom 1,5 do 2 cm 
1 skodelica zamrznjenega graha 
1 zelena paprika, narezana na večje koščke
1 rumena paprika, narezana na koščke 
1 žlička naribanega ingverja 
1 žlička soli 
1/2 čajne žličke garam masale
½ žličke kajenskega popra 
1 žlica limoninega soka 
Za okras: 
2 žlici na drobno narezanega svežega koriandra 
Priprava riža: 
Segrejemo olje. Naredimo test z eno kumino. Ko začne pokati je olje dovolj vroče. Dodamo kumin, klinčke in cimet, lovorjev list (mi ga običajno ne dajemo) in mešamo nekaj sekund.  
Dodamo riž in intenzivno mešamo 1 – 2 minuti. Dodamo vodo in sol, znižamo temperaturo, pokrijemo in pustimo kuhati približno 10 minut, da riž vpije vodo.
Na koncu razrahljamo z vilico, poberemo klinčke, cimet in lovorjev list.
Priprava zelenjave: 
Običajno uporabljamo vok. Olje segrejemo (naredimo test z eno kumino), prepražimo kumino in dodajamo zelenjavo glede na potreben čas za kuhanje: krompir, sladki krompir, korenček, cvetača, por, paprika in na kocu brokoli in grah.
Najprej pražimo krompir in mešamo 2 minuti, dodamo cvetačo in korenje mešamo 2 minuti. Nato dodamo vse druge sestavine razen brokolija in graha. Če je potrebno dodamo nekaj kapljic vode. Kuhamo, dokler ni zelenjava skuhana oz. ko voda izhlapi.
Dodamo garam masalo, kajenski poper, po potrebi sol in limonin sok.
V zelenjavo damo riž in nežno premešamo, da se riž pobarva. Pustimo pokrito nekaj minut.
Ko postrežemo potrosimo s svežim koriaderjevimi listi (lahko tudi peteršilj). Ponudimo še dodatno limonin (lahko limetin) sok.





Komentiraj

*

  • Zadnje objave

  • Kategorije

    • Bolezni (10)
    • Hipnoza (5)
    • Izbrano za vas (74)
    • Knjige (6)
    • Medicina (38)
    • Mediji (6)
    • Neuvrščeni (34)
    • Otroci (18)
    • Shujševalne diete (3)
    • Učimo se (29)
    • Vrt (3)
    • Za živali (9)
    • Zdravje (37)
  • Foto galerija

  • Značke