ARTIČOKINA PAELLA

Artičoke in rjavi riž dajo naši paelli fantastično teksturo in okus. Ščepec žafrana doda barvo in pridih zemlje, ki se popolnoma sklada z artičokami.

PRIPRAVA: 30 MINUT, KUHANJE: 40 MINUT, 

POČIVANJE: 5 MINUT, ZA 8 PORCIJ

1 skodelica rjavega riža
2 skodelici vrele vode
2 1/3 skodelice zelenjavne jušne osnove
1 čebula, narezana na koščke
2 stroka česna, zdrobljena ali sesekljana
¾ skodelice na trakce narezane zelene paprike
¾ skodelice na trakce narezane rdeče paprike
1 zavitek (280 g) zamrznjenega mladega limskega fižola, odtajanega ali adamame
2 manjša paradižnika, narezana na koščke
1 čajna žlička posušenega origana
¼ čajne žličke morske soli
1/3 čajne žličke zdrobljenega čilija
ščepec žafrana
1 konzerva (400 g) srčkov artičok v slanici, odcejenih in razpolovljenih
1 skodelica zamrznjenega graha, odtajanega

Namesto rjavega riža pogosto uporabim Acquero. To je vrhunski beli riž z vsemi lastnostmi rjavega. To je leto dni staran riž sorte Oryza Sativa Carnaroli pripravljen po naravni patentirani metodi Helix. Riž dajte v skledo in ga prelijte z vrelo vodo. Pokrijte in pustite mirovati 20 minut, vmes pa pripravite ostale sestavine. Po 20 minutah vodo odlijte in dajte riž na stran.

V kozici do vretja pogrejte zelenjavno jušno osnovo. Tretjino skodelice vlijte v vok ali večjo ponev z višjim robom. Dodajte česen in čebulo ter mešajte na srednji temperaturi, dokler se čebula rahlo ne zmehča, torej okoli tri minute. Vmešajte papriko, fižol, origano, sol, zdrobljen čili, žafran ter riž in preostalo jušno osnovo. Ko zavre, znižajte temperaturo, pokrijte in kuhajte 30 minut. Vmešajte artičoke in grah.

Odstavite s štedilnika, pokrijte in pustite pet minut stati, nato pa postrezite.