Predpostavljam, da poznate zgodbo o nogi malega Reneja, ko so eni zdravniki zagovarjali amputacijo in protezo, drugi pa rekonstruktivne operacije, s katerimi bi ohranili nogo, saj so dogajanje spremljali vsi mediji.

Ob popolnem nevmešavanju v strokovno argumentacijo za ali proti amputaciji noge, brez najmanjšega dvoma v pravilnost odločitve strokovnega konzilija in osebno nezainteresiran, sem bil šokiran nad izjavo kirurga, da je staršem predlagal le tisto, v kar sam verjame in da tistega, v kar sam ne verjame, ne bo predlagal in tudi ne bo izvedel.

Koliko alternativnih terapevtskih metod, posegov in zdravil zdravniki ne predstavijo svojim bolnikom, zato, ker v njih ne verjamejo? Razumem, da ne predstavijo metod ali posegov, v katere jim je prepovedano verjeti in jih prakticirati, in jih zato nimajo interesa niti spoznati. Smilijo se mi zdravniki, ki ne smejo svojim bolnikom priporočati tudi tistega, kar poznajo in v kar verjamejo, a jim je prepovedano. Še bolj se mi smilijo bolniki, ker ostajajo prikrajšani za dragocene informacije in načine zdravljenja, ki so učinkovitejše od farmakoterapije.

Tragičnost sodobnega zdravniškega poklica je, da so zdravniki zavezani neki doktrini in ne več bolniku in da mnogi sprejmejo to iluzijo, da je uradno dovoljena doktrina hkrati najboljša za bolnika, kljub neusmiljeni zdravstveni statistiki, po kateri je vsako leto vse več novih bolnikov in dejstvu, da je večina kroničnih bolezni še vedno neozdravljivih. Tragičnost bolnikov je, da postajajo predmet v rokah zdravnikov, ki suvereno odločajo, kaj bodo naredili z njimi ali njihovimi deli.

Zato bi se morali prav vsi ostro zoperstaviti praksi, da zdravnik zamolči “uradno in dovoljeno” metodo, ki je očitno v skladu z medicinsko doktrino (karkoli to že je), čeprav mu iz katerih koli razlogov ni všeč ali vanjo ne verjame. Kakšna drznost, nesramnost, napuh in aroganca izhaja iz zdravnikove trditve, da ne bo izvajal posegov, v katere ne verjame. Kirurg je zgolj serviser in mora izvajati tisto, kar mu naroči plačnik. Serviser ima pravico, da naročenega ne opravi, če za to ni usposobljen ali če bi bil poseg v škodo bolnika. Nima pa pravice zamolčati resnice in samostojno odločati.

Zdravnik, zavezan bolniku in ne medicinski dogmi, bi moral strpno in argumentirano bolniku pojasniti različne metode zdravljenja in mu prepustiti odločitev: ali se bo sploh zdravil, kakšno zdravljenje si bo izbral in tako sam prevzel tveganje in posledice.

Popredmetenje bolnikov in delov njihovih teles je najbolj grozljiva medicinska prihodnost. Prisilni medicinski posegi (vključno s sistematskimi pregledi in obveznimi cepljenji) so nekaj kar ne sodi v svobodne demokratične družbe. Hujše od tega je le zdravljenje v skladu s prepričanjem vsakokratnega zdravnika, ki (očitno) ima pravico zamolčati in ne prakticirati tistega, v kar ne verjame.

Obravnavanje državljanov kot objektov (predmetov) medicinskega eksperimenta je prisotno že dalj časa. Popredmetenje se dogaja na tako subtilen način, da večina zdravstvenega osebja in državljanov ne spregleda vztrajnega podrejanja celotne družbe in ustvarjanja odvisnosti od farmacevtskih pripravkov ter zdravstvenih posegov, ki jih izbirajo po kriterijih medicinske vere.

Izbruha oslovskega kašlja med skoraj 100 % precepljenimi otroci tudi v Sloveniji nihče ne problematizira kot dokaz neučinkovitosti dosedanjega programa cepljenja, ampak premišljujejo le o dodatnih poživitvenih odmerkih. Nihče se ne vznemirja ob dejstvu, da zdravniki niso vedeli, kako učinkovito in koliko časa nas cepivo ščiti in da smo s prisilo lastne države bili udeleženi v medicinskem eksperimentu. Nihče se ne vznemirja ob dejstvu, da bo prišel čas, ko bomo kot človeštvo izgubili sposobnost naravne imunizacije in bomo celo življenje odvisni od poživitvenih odmerkov cepiv. Povsem mogoče je, da bomo starostnike cepili proti nalezljivim otroškim boleznim, a seveda le tiste, ki bodo plačali.

Nihče se ne vznemirja, ko neki kirurg staršem odvzame naravno, človeško, civilizacijsko in zakonsko pravico, da odloča o načinu zdravljenja svojega otroka. Preziranje pomembnih informacij za naše zdravje (hrana, okolje), skrivanje informacij o drugih uspešnih metodah in postopkih predstavlja lastenje naših teles. Pod krinko naše nesposobnosti nerazumevanja medicine, časovne stiske in tudi zaradi naše nezainteresiranosti, je takšna praksa vse pogostejša. Mogočno se moramo upreti zdravstvenemu establišmentu, in v kali zatreti vsakršen poskus, da nam zamolčijo vse resnice, ki njim niso všeč, a so pomembne za naše zdravje.

Ne smemo dovoliti, da nas spreminjajo v neinformirane, nemočne, nebogljene, poslušne kupce medicinsko farmacevtskih storitev, si lastijo naših teles, in jih spreminjajo v novodobne zlatokope. Vsi rudniki zlata in diamantov ne prinašajo takšnih dobičkov kot naša telesa, zato se je začela vojna, kdo bo z njimi upravljal, kdo bo o njih odločal.

Nogica malega Reneja je točka, ko bi se morali zaskrbljeno zazreti v prihodnost, da se ne bomo nostalgično spominjali časov, ko smo bili svojega telesa gospodar.

5 odgovorov na “Čigava je noga malega Reneja?”

  1. by Karl 10 let ago

    Res dober komentar-za razmišljanje in ukrepanje.
    Hvala.
    Karl

  2. by Gabrijel 10 let ago

    Pozdravljeni gospod Ivan!
    Sem vaš kupec in redno spremljam vaše misli, ki nam jih pošiljate v obliki pisem, brez prisile za branje. Nikoli ne prezrem zadevo. To kar ste sedaj napisali glede zdravnikov in malega bisera Reneja je pa res za kapo dol. Soproga je šla skozi zdravniško kalvarijo. Vsa čast zdravnikom, ki so jo rešili po počeni anevrizmi. Od tam naprej pa vsi problemi.
    Moja dolžnost je, da vam povem, da delate prav, da poveste bobu bob. Tudi sam se tako obnašam. Samo tako naprej. Vedno imate moj glas podpore.
    Še lep dan naprej!
    Gabrijel

  3. by Bojana 10 let ago

    Spoštovani g. Soče,

    Ne morem, da ne bi komentirala….

    Točno isti teden se je zelo podobna zadeva dogajala mojemu očetu. Šli smo v Avstrijo po drugo mnenje, kjer so predlagali operacijo obvod želodca (moj oče zaradi tumorja na črevesju ne more jesti in piti) in se hkrati čudili, kako da se tega pri nas nihče ni spomnil.
    Svojci smo to povedali njegovi onkologiji, češ da je v Sloveniji očitno nujno zlo hodit po mnenje v tujino, pa nam je zabrusila, da ta poseg pač ni v njeni domeni in da naj se to menimo naprej s kirurgom. Skočili smo v luft, da je njeno področje se odločit, kaj bi mojemu očetu pomagalo in ne naše. Je rekla, naj se sprijaznimo z njegovo boleznijo, ker se pač ne da pomagat in da naj si poiščemo (očitno psihiatrično) pomoč, da bomo laže sprejeli…
    Skratka, sem se že sama brez pomoči onkologinje dogovorila s kirurgom in seveda, očeta bojo operirali naslednji teden. Se kirurg je zelo strinjal, da je ta poseg nujen.
    Toliko v vednost, da se podobne zgodbe dogajajo vsak dan in samo od posameznika je (žal) odvisno, koliko je seznanjen z zadevami in koliko je siten.
    Lepo popoldne in še naprej nam pošiljajte vaše e-maile, jih takoj preberem! 🙂
    Bojana

  4. by Gabriel 10 let ago

    Zdravo,

    S trenutnim se ne strinjam in vas sprasujem:

    – ko pride serviser popraviti npr. pralni stroj, ali mu vi poveste kaj naj naredi, ali on opravi diagnosticni pregled in vam pove kaj mora narediti? Strokovnjak je on, vi namrec ne morete vedeti kaj je narobe, in tudi ce bi, je regled strokovnjaka bistven.

    – zdravnik je strokovnjak kajne? Zakaj a priori zavracate zdravnikove ideje, samo zeto, ker se vi ne strinjate z njimi? Zakaj mislite, da kirurg ne ve o cem govori, zakaj mislite, da je namen vse zdravniske stroke izkljucno zavajalen, napuharski, itd? Iskreno se sam posluzujem alternativnih metod zdravljenja, a prosim upostevajte:

    – pacient je v celoti odgovornost zdravnika, in zdravnik osebno (torej z zaporom) odgovarja za stanje pacienta.
    – Zdravnik NE SME predlagati nobene metode za katero ni usposobljen, niti je ne sme komentirati, prporocati, itd, ker pac ni strokovnjak te metode, in kako lahko strokovnjak predlaga resitev katere ne razume? To je tako kot ce bi vi poklicali vodoinstalaterja, da vam popravi pralni stroj, nekaj zna ampak ne razume pa vsega.
    – Zdravnik se lahko zanasa le na metode, ki so znanstveno potrjene. Ne me razumeti narobe, sovrazim farma industrijo, ampak znanosti pa zaupam in dokler alternativne metode ne postrezejo z dokazi, so zame prav tako le hobi oz ALTERNATIVNA oblika. Z dokazi pa mislim: kontrolna in testna skupina primernega obsega, kratko/dolgorocni testi, statisticna obdelava rezultatov, itd… Prav sedaj se pise v Slo doktorat o pametni vodi, a stroka zadevo v celoti zavraca. Povejte mi, ali je res tako tezko dokazati ucinek pametne vode pri danasnji tehnologiji, ko lahko vidimo najmanjse stvari in gledamo miljone svetlobnih let dalec? Niti ne bi rekel, zato me cudi da nikjer ni nic.

    HVala in lep pozdrav

    Spoštovani g. Gabriel!
    Serviser, kot strokovnjak postavi diagnozo in tukaj se strinjava. Zdravniški diagnozi nisem nasprotoval, nisem sem se vmešaval v strokovne reči.
    Serviser pa ne more sam odločati o popravilu. Predlaga npr. zamenjavo motorčka ali poskus popravila, odloča pa lastnik. Če bi vam zamolčal možnost popravila in hotel zamenjati motor bi ravnal napak. Ko se lastnik odloči za eno od ponujenih variant, potem spet nastopi strokovnjak, ki zadevo uredi po naročilu lastnika.
    In to je bilo osnovno sporočilo mojega pisma.
    V konkretnem primeru je zdravnik zamolčal uradno priznane metode, ki jih izvajajo v Avstriji, Nemčiji, Italiji in tudi pri nas. Le ocenil je, da je stopalo v takšnem stanju, da je amputacija najprimernejša. Morda tudi je, ampak ne sme sam o tem odločiti.
    Ni res, da je »pacient v celoti odgovornost zdravnika«. Mi nismo njihova lastnina. Vsak pacient lahko odloči ali se bo sploh zdravil in kako se bo zdravil. Zdravnik, ki ne obvlada neke metode, je dolžan pacienta opozoriti, da jo obvlada drugi zdravnik in ga napotiti drugemu zdravniku.
    Ivan

  5. by Maja 10 let ago

    Pozdravljeni,

    se popolnoma strinjam z Vašim razmišljanjem. Le zakaj je v tako pomembni stroki prisotno toliko nespametnega egoizma?
    Ob tem se tudi sprašujem ali bo morda kratkotrajno ministrico, poleg javnega obsojanja, doletela kakšna kazen, ko je iz samo njej znanega vzroka, brez vključitve javnega mnenja, izločila nekatera že priznana alteraltivna zdravljenja. Oh, slovenceljni …….. kam… in zakaj tako..?
    Razmišljanja, znanost, tehnologija … vse napreduje, le nekateri, pa kot, da so vrgli sidro! So pa tudi pod vplivom lobijev – podaljšane roke kapitalistov. Pohlep in prerivanje za prestiž, je popolnoma razvrednotil že tako načeto etiko in moralnost.

    Lep pozdrav

Comments are closed.