Libanon in Izrael sta uradno v vojni že več kot 50 let, nekaj zadnjih let pa se borita, kdo bo pripravil večjo količino humusa. Predlani je zmagal Libanon, ki je pripravil 2 toni humusa, lani pa so Izraelci pripravili 4 tone, kar je potrdil tudi sodnik Guinnessove knjige rekordov.
- 500 g kuhane čičerke,
- 3 stroki česna, lahko tudi česen v prahu,
- 1 žlička mletega kumina, lahko tudi navadne kumine, (kumin in kumina ni enako)
- 4 žlice sveže stisnjenega limoninega soka,
- 2-3 jedilne žlice (lahko tudi več) tahinija (paste iz sezamovih semen),
- 2 veliki pečeni papriki (lahko tudi več),
- 2 žlici sezamovega ali arašidovega ali oljčnega olja,
- jedilno žlico sesekljanega peteršilja,
- kajenski poper (lahko tudi črni ali pisani poper),
- sol.
Paradižnikov namaz
Posušene paradižnike prelijte z vročo vodo za nekaj minut in jih pustite, da se zmehčajo. Vodo odlijte in shranite: morda jo boste uporabili, če bo treba pri namazu ali pa jo boste dodali h kakšni drugi jedi. Paradižnike na drobno narežite, dodajte stisnjen česen, origano, poper, peteršilj in žličko balzamičnega kisa. V blenderju vse zmeljite v dokaj gladko zmes, da se vlakna še vidijo (da ni pašteta). Po barvi in celo po okusu ta namaz mnoge spominja na tatarski biftek, a verjemite, da ima posušen paradižnik boljši okus kot surovo meso.