EFT (Emotional Freedom Techniques) je največkrat kopirana zdravstvena metoda v zgodovini, ki jo nesebično (brezplačno) deli njen avtor Gary Craig. Pričujoči zapis je bolj ali manj povzetek gradiva z njegove spletne strani www.emofree.com. V slovenščini se je te metode prejelo ime tapkanje in bom v nadaljevanju uporabljal ta izraz.

Metoda, ki ima številne modifikacije in nadgradnje, je utemeljena na dejstvu, da akupunktura določenih energijskih točk na izbranih meridijanih ob moči misli osvobodi čustvene blokade, ki posredno ali neposredno povzročajo spremembe tudi na fizični ravni. Tako s tapkanjem razrešujemo čustvena stanja (strah, žalost, jeza, depresivnost, anksioznost, …), popravljamo ali odpravljamo neželena stanja (nespečnost, odvisnost od hrane, pijače, kajenja ipd., motnje hranjenja, alergije, občutek zapuščenosti, dvig samozavesti, sprememba razpoloženjskih stanj, nerazrešeni mentalni konflikti iz preteklosti), telesnem nivoju (napetost mišic, bolečine, previsok ali prenizek krvni tlak, boljši vid, boljši spomin, boljša vzdržljivost, povečanje dihalne zmogljivosti), izboljšavi odnosov in povezav (sprejemanje, odpuščanje, nezdrava navezanost pri partnerjih, otrocih, sorodnikih, sodelavcih …), zmanjševanje stresa, sprostitev ….

Skratka, tapkanje je uporabno pri vsem, kar bi lahko bilo še boljše. Nekaj minut lahko zelo pomembno spremeni življenje na vseh področjih: od šolskega in poslovnega uspeha, kakovosti medsebojnih odnosov, čustvenega in telesnega zdravja, sprejemanja življenja in uživanja v njem. Pa še povrh, tapkanje je povsem varno in popolnoma brez neželenih posledic.

Bistvo EFT je kombinacija oz. hkratna uporaba akupunkture (akupresure) in kognitivne psihoterapije.

 EFT akupresurne točke

Pri EFT uporabljamo omejeno število akupresurnih točk (AP)

KC – Karate točka na roki
TOH – vrh glave. Presečišče črt od korena nosu do začetka hrbtenice na zadnji strani glave ter med enim in drugim ušesom.
EB – začetek obrvi, med korenom nosu in obrvjo
SE – na kosti ob zunanjem kotičku očesa
UE – na kosti približno 1 cm pod očesom
UN – na sredini med zgornjo ustnico in nosom
CH – približno 1 cm pod spodnjo ustnico
CB – stik ključnice in prvega rebra.
UA – približno eno dlan pod pazduho.

 Na AT udarjamo z dvema ali tremi prsti, tako da jo težko zgrešimo. Tapkamo nežno do srednje močno, udarjanje ne sme boleti. Vseeno je ali tapkamo po desni ali levi strani telesa, če vmes strani zamenjujemo ali če tapkamo hkrati na obeh straneh. Na vsaki AT tapkamo povprečno 5 krat, ne manj kot 3 krat in ne več kot 7 krat. Izjema je le KC, ko tapkamo ves čas ko izgovarjamo besedilo in točka TOH, če imamo previsok krvni tlak.

 Definiranje težave

Jasno je treba definirati eno težavo, ki jo želimo odpraviti. Opredelitev naj bo konkretna. Tudi če so čustva kompleksna, z enim tapkanjem odpravljamo le eno težavo (problem). Tapkamo lahko večkrat dnevno zaradi iste težave ali zaradi različnih težav.

Pametno je, da pred pričetkom uporabe EFT naredimo seznam čustev oz. stanj, ki bi se jih želeli znebiti.

 Ocena moči težave

Na lestvici od 0 do 10 ocenimo trenutno moč (pomembnost, vpliv, stopnjo, intenzivnost) težave. Pri opredelitvi stopnje (pomembnosti) težave moramo biti karseda jasni in točni. Npr. pri bolečini jasno ocenimo, kaj bi bila za nas najhujša bolečina z vrednostjo 10 in ta občutek (vrednost) uporabimo, ko bomo ocenjevali počutje (stanje) pred in po terapiji.

Oblikujte besedilo

Dokler ne postanemo vešči, je najbolje napisati besedili, ki ga po potrebi beremo.

Najprej je treba oblikovati besedilo, ki osvobaja naša čustva oz. s katerim se sprejemamo takšni kot smo z vsem kar čutimo. Uporabljamo negativne opise in poudarjamo negativna stanja ali čustva, saj prav ta povzročajo težave in se jih želimo osvoboditi oz. jih razrešiti.

Osnovno pravilo pri oblikovanju tega besedila je, da v sedanjiku opišemo težavo in da se kljub tej težavi imamo radi in se sprejemamo.

V spodnji preglednici je nekaj primerov:

Čeprav …Kljub temu da … … me je strah letenja …
… me je strah javnega nastopanja …
… sem jezen na …. zaradi (ker) …
… ker ne morem spati …
… me boli glava  …
… imam sladkorno bolezen  …
… ne maram peteršilja  …
… sem osamljen  …
… se težko zapomnim  …
… me je (ime osebe) ponižal in razjezil  …
… da sem prizadel (ime osebe) …
… mesečno zaslužim le 900 evrov …
… me je strah zaradi sinove šole …
… se brezpogojno sprejemam in ljubim.

… se imam rad(a) in se brezpogojno in globoko sprejemam.

… se globoko in popolnoma sprejemam in ljubim (imam rad(a)).

 Torej, izberemo enega od dveh začetkov in enega od treh zaključkov, takšnega, ki nam je bližje.

Vmesni del oblikujemo glede na izbrano težavo.

Stavek izgovarjamo glasno, osredotočeni smo na težavo. Pri mnogih bo učinkovitost večja, če bodo tapkanje izvajali pred ogledalom.

Tapkanje

Stavek glasno ponavljamo 3 krat, ves čas tapkamo na točko KC.

Nadaljujemo s tapkanjem po vseh AT in ponavljamo opis čustva / stanja. To lahko opisujemo z enakimi ali malo spremenjenimi besedami. Npr.: Strah me je letenja / Letenja se zelo bojim / V letalu se zelo slabo počutim / Zelo me je strah letenja / Bojim se letenja …

Pomembno je, da smo med tapkanjem nenehno osredotočeni na težavo, ki jo rešujemo.

Ocena uspešnosti terapije

Globoko vdihnemo in izdihnemo, se sprostimo in začutimo trenutno intenzivnost težave in jo ocenimo na enaki lestvici, kot pred začetkom terapije. Če z uspehom nismo zadovoljni, terapijo ponovimo. Redko kdaj, a vendar se lahko zgodi, da težavo začutimo intenzivneje, kar je tudi dober znak. Po ponovitvi terapije se bo intenzivnost zmanjševala.

 Celo terapijo lahko ponovimo večkrat. Pri zadnji terapiji lahko uporabimo preteklik in postavljamo trditve, kot da je težava že rešena, čeprav morda še ni. Npr. Čeprav me je bilo strah letanja, se brezpogojno sprejemam in imam rad. / Bilo me je strah letenja / Letenja sem se zelo bal / V letalu se dobro počutim / Ni me strah letenja / srečen sem, ker lahko letim …

 Tapkanje pri težavah brez znanega vzroka

Včasih ne moremo jasno definirati vzroka slabega počutja, ali jih je več hkrati, da je skoraj nemogoče ali zelo zamudno tapkanje za vsak vzrok posebej. V takšnih situacijah običajno v prsih čutimo pritisk, kot da bi nas nekaj dušilo, kot da bi nam zmanjkovalo zraka.

Takrat nekaj krat počasi globoko vdihnemo in izdihnemo največ kolikor še lahko. Osredotočeni smo na dihanje. Na lestvici od 0 do 10 ocenimo trenutno zmogljivost pljuč, kjer številka 10 predstavlja zmogljivost, ki jo trenutno ne moremo doseči. Recimo, da zmogljivost ocenimo z oceno 7.

Ob tapkanju na KC ponavljamo: Čeprav zdaj diham z zmogljivostjo 7 se globoko in brezpogojno sprejemam in ljubim. / Dihanje je oteženo / Ne diham globoko / Ne diham s polnimi pljuči / Moje dihanje je ovirano …

Po končanem tapkanju ponovno nekaj krat globoko in počasi izdihnemo in vdihnemo in ocenimo zmogljivost. Občutiti bi morali večjo sproščenost, umirjenost in kapaciteto vdiha.

 Tapkanje za druge

Če se znamo energijsko povezati z drugo osebo in če dobimo njeno dovoljenje, lahko tapkamo tudi za druge. Fizična prisotnost ali oddaljenost sta nepomembni. Ni nujno, da ta oseba pozna tehniko tovrstne energijske pomoči, pomembno je, da si želi pomoči in da nam dovoli pomagati. Izjema so majhni otroci, ko za njih tapkajo starši ali po njihovem pooblastilu EFT terapevt, sorodniki, ki nam ne morejo dati soglasja.

Ta tehnika je zelo uporabna pri čustvenih težavah otrok posebej, če jo kombiniramo s hipnozo skozi spanje.

 EFT tapkanje je ena najboljših, najenostavnejših in najbolj razširjenih oblik energijske (samo)pomoči. V nekaterih primerih zares čudežno pomaga. Če imate težave, ki jih ne morete rešiti s temi kratkimi navodili, poiščite pomoč pri licenciranih terapevtih. Pri resnih zdravstvenih težavah ravnajte odgovorno in se po potrebi posvetujte z zdravnikom. Predpostavljam, da ni psihoterapevta ali psihiatra, ki ne bi poznal tehnika EFT, zato upravičeno domnevati, da lahko računate na njihovo razumevanje in podporo.

Odgovori “EFT – navodila za tapkanje”

  1. Hvala za objavo.

    Lp Stanislav

Comments are closed.