Zdi se, da znanstveniki celega sveta čez zimo ne počnejo kaj drugega kot tuhtajo načine, kako bi predvsem ženske spomladi izgubile odvečne kilograme in bi poleti v mini krilih, z globokimi dekolteji ali pa v kopalkah bile videti še privlačnejše. Mnoge prakticirajo vsakoletne novotarije, tudi za ceno lastnega zdravja, a najlepše ženske so zdrave in srečne ženske.

Čez zimo nastane veliko revolucionarnih krem, čajev in pripravkov, ki na vse možne načine topijo odvečne maščobe od zunaj ali znotraj. Vsako zimo znanstveniki odkrijejo čarobne formule za tablete, kapsule, ampule … Zanimivo, kako neizčrpen vir inspiracije so naše maščobe za inženirje, ki vsako leto konstruirajo nove in nove maščobne sesalnike, laserje,  razbijalce, topilce. Ne mirujejo niti nutricionistični ustvarjalci in nam znova in znova ponujajo sveže prehranske diete. Kdo zna na pamet našteti vse aktualne diete – takšne, ki so pomagale številnim domačim in hollywoodskim zvezdnicam. Nihče! Seznam shujševalnih pripomočkov je tudi obsežen: magnetne, informirane in zanaivne (novi pridevnik, ki označuje predmete za naivne) zapestnice, cepiva, kapsule s trakuljami, kapsule izvlečka iz urina nosečnic, vrečke z vlakninami in celo vato. Kljub vsemu je vsak dan vse več tistih, ki bi radi izgubili kakšen kilogram.

Nekdo se je nekoč pošali, ko je rekel, da ni nič lažjega kot nehati kaditi – »Jaz sem to naredil že tisoč krat«, je izjavil. Tudi neka gospa je duhovito povedala o hujšanju: shujšati deset kilogramov ni nikakršen problem – jaz sem shujšala že petsto deset kilogramov!

Torej, tisto, kar je težko, je izgubiti kilograme in ne izgubiti zdravja; postati in ostati vitek. A to se mnogim zdijo neuresničljive sanje in prakticirajo nove in nove zdravju škodljive diete.

Shujševalne diete so nevarne

Vse shujševalne diete temeljijo na omejenem in selektivnem vnosu hranil. Zaradi pomanjkanja določenih hranil, so diete ne le prehransko neustrezne, temveč so za zdravje potencialno nevarne, saj slabijo imunski sistem, obremenjujejo srce in ožilje, jetra ter ledvice.
Nevarne diete so tiste, ki temeljijo na hitri izgubi tekočin (vode). Dializni bolniki v času dialize izgubijo približno en kilogram na uro, a gre za izgubo vode. Tega najbrž nihče noče, zato ne prakticirajte diet, ki temeljijo na hitrem (pre)čiščenju, pospešenem odvajanju ipd.
Posebej so nevarne beljakovinske (proteinske) diete, ki temeljijo na visokem vnosu beljakovin. Naša telesa ne morejo shranjevati beljakovin, zato ves presežek sproti izločamo, kar zelo hudo obremenjuje telo, predvsem ledvice in jih lahko trajno poškoduje. Kljub dokumentiranim smrtnim primerom in trajni izgubi zdravja so še vedno aktualne. Vseeno je, kako se imenujejo, (Atkinsonova, Dukanova, Stillmanova, Cambriška, Hollywoodska, ločevalna,…) premislite o naslednjem. Dr. Rose je zelo natančno izmeril (ugotovil, znanstveno dokazal), da odrasli ljudje potrebujemo od vseh potrebnih kalorij 2,5 % v obliki beljakovin, kar je veliko več od minimalnih potreb po beljakovinah. Ob pomoči mogočnih lobijev iz mesne in mlekarske industrije je Svetovna zdravstvena organizacija to mejo določila na 5 %. In če vam nekdo priporoča, da zaužijete 35 % vseh kalorij v obliki beljakovin, bodite zelo previdni.
Nizkokalorične diete so stradanje in to dobesedno so. Ne stradajo le vaše mišice, stradajo žleze in prihaja do hormonskih neravnovesij, kar povzroča popolno zmedo v telesu. Le sovražniki lastnega telesa odpravljajo občutek lakote z injekcijami, hormoni, požiranjem vate ipd.

Shujševalne diete niso le nevarne, so neuspešne, saj se več kot 95 % oseb po dieti vrne na enako težo, večina pa pridobi še kakšen kilogram.

Ali smo predebeli

Najprej trezno ocenimo, ali je sploh potrebno, da bi izgubili nekaj kilogramov. Zdrava teža ni številka: je razpon od do. Če ste ženska, visoka 165 cm je vaša zdrava teža od 51 do 68 kilogramov, vse znotraj tega je stvar dobrega počutja in okusa. Pomemben pokazatelj je indeks telesne mase (ITM), ki ga izračunamo tako, da težo delimo s kvadratom višine (ITM=kg/cm2). Kot skrb vzbujajočo vrednost ITM opredeljujemo, če je le ta nad 30, resne zdravstvene težave napoveduje ITM nad 40.

Bolj kot ITM je uporaben obseg trebuha (ne bokov). Ta je skoraj zanesljiv napovedovalec težav s srcem in ožiljem, kapjo in prezgodnje smrti. Če obseg pasu delite z višino (npr. 90/160 = 0,56)  in dobite rezultat višji od 0,5 je znak za alarm, za starejše od 50 let pa je kritična meja 0,6.

Poleg ugotovitve ali smo in koliko predebeli je dobro vedeti, koliko kalorij potrebujemo v stanju popolnega mirovanja, ko ne delamo nič. Temu rečemo bazalni metabolizem. Pri ženskah je to od 1.000 do 1.200 kalorij, pri moških od 1.200 do 1.600 kalorij na dan. K tej količini prištejemo število kalorij, ki jih potrebujemo za kakšno obliko dela in dobimo skupno količino potrebnih kalorij. Samo za ilustracijo za sedeče delo v celem dnevu potrebujemo dodatnih 500 kalorij, kar dobimo z eno 80 gramsko čokolado.

Če ugotovimo, da smo predebeli, premislimo o vzrokih, o prehranskih navadah, o svojem odnosu do hrane, o razlogih za hujšanje in ciljih, ki jih želimo doseči.

Ključ do vitke linije so informacije, takšne, ki niso komercialno motivirane, ki nimajo namena prodati izdelek, ki naj bi nas po bližnjici, brez truda in muke pripeljal do vitke linije. Uporabite zdravo pamet in ne nasedajte prodajnim obljubam, lepim ali ponarejenim slikam suhic. Zdravje je najpomembnejše.

Zakaj smo predebeli

Dejstvo je, da je vsak odvečni gram telesne teže razlika med zaužitimi in porabljenimi kalorijami. Če npr. v enem dnevu porabim 2.000 kalorij in 2.000 kalorij tudi zaužijem, se ne morem zrediti. Zatekanje k izgovorom, da se zredimo, čeprav ničesar ne jemo, ni koristno.

So posamezniki, ki so občutljivi na vnos različne hrane, kot so npr. inzulinsko občutljivi ljudje, ki potrebujejo malo več nadzora pri hranjenju. Enako se je treba malo več potruditi, če sodimo med redke posameznike, ki hrano doživljajo čustveno in je nadzor nad hranjenjem zelo zapleten.

Vsakršna prevelika teža (razen redkih hormonskih motenj) je posledica napačnega načina prehranjevanja. Res je tudi, da so hormonske motnje (tudi inzulinske) veliko krat posledica napačnega prehranjevanja in se po prehodu na zdravo prehranjevanje odpravijo. Če se hočemo znebiti odvečnih kilogramov, moramo spremeniti način prehranjevanja: če se odločimo za zdravo prehranjevanje, bomo imeli dobro zdravje in pravilno težo, če se odločimo za slabo dieto, bomo začasno izgubili kilograme, tvegali pa bomo izgubo zdravja. Kilograme bomo z obrestmi dobili nazaj, okvare kakšnega organa pa bodo morda trajne.

Kdo nam lahko pomaga

Če sodimo med ljudi, ki imajo dalj časa težave s težo, se je treba posvetovati s strokovnjaki. V primeru kroničnih bolezni bi se morali posvetovati s prehransko izobraženimi zdravniki. Če ocenjujemo, da so prehranske navade povezane s čustvi, zasvojenostjo, da ima hrana kakšen obredni pomen, ponuja območje varnosti in ugodja je treba poiskati psihoterapevtsko pomoč. Zelo učinkovito in hitro pomaga npr. hipnoza.

Če menimo, da je strogo omejevanje vnosa kalorij (stradanje) prava rešitev, potem začnimo s pravilnim postenjem, in če to počnemo prvič, poiščimo strokovno pomoč. Pri izbiri osebe, ki bi nam naj pomagala, bodimo izbirčni in zahtevni: gre za naše zdravje (telesno in psihično) in ne za nekaj kilogramov maščobe. Povprašajmo po kvalifikacijah, izobrazbi, izkušnjah, referencah, metodah.

Najpogosteje ni dober nasvet tisti, ki ga želimo slišati.

Kako končno shujšati dokončno

Če se osredotočimo na cilj, da bomo ustvarili dobro zdravje, nas bo manj skrbelo, ali bomo idealno težo pridobili v dveh ali treh mesecih, pred ali po dopustu. Prehod na zdrav način prehranjevanja mora zagotoviti trajno dobro zdravje tudi po izgubi odvečnih kilogramov in tudi trajno ohranitev vitke linije. Ob tem nam ni treba trpeti: v velikih količinah lahko jemo z okusi in barvami zelo bogato hrano. Kilogram telesne maščobe ustreza približno 7.000 kalorijam, kar pomeni, da če želimo shujšati za en kilogram (to je največ, kar bi smeli shujšati v enem tednu)  moramo med zaužitimi in porabljenimi kalorijami ustvariti enako razliko, kar dosežemo z nizkokalorično, a z hranili bogato hrano in večjo telesno aktivnostjo.

Hrana mora tudi v obdobju hujšanja vsebovati vsa hranila: ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, vlaknine, minerale in vitamine. Izsledki nevtralne, objektivne znanosti so jasni, dosledni, biološko logični in preverjeni na milijardah ljudi. Zdravo hujšanje, trenutno in dolgoročno odlično zdravje in vitko linijo zagotavlja polnovredna rastlinska hrana, kjer centralno mesto pripada škrobni hrani, ki je zelo nizkokalorična, ob velikih količinah različne zelenjave in sadja ob omejenem vnosu stročnic, maščob in soli.

4 odgovorov na “Kako končno shujšati dokončno”

  1. Zelo dobro napisan članek.

  2. Potrebno je narediti prvi korak v drugo smer kot hodi večina.Ko gremo v trgovino si poglejmo kaj kupujejo ljudje, ki so predebeli tega ne jej, ker dolgoročno boš tudi ti imel iste kile in podobne težave. Lep pozdrav Janez znižal težo za 20 kg, danes imam zelo veliko energije. Pogoj je da težo obdržimo dolgoročno to je smisel oblikovanje telesa. Ko smo debeli se celice zamašijo in v njih se nabira maščoba in ostale nečistoče. Ko je celica zamazana se ravnovesje tekočin v telesu poruši in posledice je debelost, ker tekočina ne izloča preko ledvic in kože. Janez

  3. Včasih pa je potrebno narediti tudi miselni preobrat. Velikokrat tudi misli povzročajo, da se kg nikamor ne prestavijo.

  4. Zelo dober članek, pohvale 🙂
    Je treba naučit ljudi posegat po zdravi hrani.
    Lp
    Mojca

Comments are closed.