Na vse bolj popularnem kanalu 24Kitchen smo lahko gledali oddajo o projektu Prehranska revolucija, ki jo je uvajal sloviti kuhar Jamie Oliver. Osebno nikoli nisem rad gledal njegovih oddaj ali bral njegovih knjig, a ta oddaja ima že po namenu in naslovu sporočilo, na katerega bi rad opozoril.
Oliver je iz javnih občil izvedel, da v nekem mestu v ZDA prebivalci nadpovprečno pogosto zbolevajo za skoraj vsemi kroničnimi boleznimi in da imajo izjemno visoke stopnje prezgodnjih smrti. Po neštetih nastopih, oddajah, prireditvah, knjigah, šolah … je Jamie deloval zrelo in prepričljivo, ko je izjavil: vzrok njihovih težav je hrana. V Angliji je pustil družino in se odpravil pomagat Američanom. Ko so odpovedali zdravniki, se je pojavil kuhar.
Prinesel je pomembno sporočilo: hrana je ključ, s katerim odklepamo raj zdravja ali pekel bolezni. Seveda je tisto, kar je predlagal kot zdravo hrano, še daleč od zdrave hrane, je pa veliko manj škodljivo in velik korak k pravi hrani. Gledam, kako resno opozori predebelo mamo, da bo s svojo hrano že zdaj predebele otroke prikrajšala za 10 do 15 let življenja. Zdravnik je bil še bolj odločen: “Vaš sin bo živel najmanj 30 let manj, če bo jedel takšno hrano še naprej, pred tem pa mu grozijo zamašene žile, kapi, amputacija, slepota … “, je bil jasen. Kamere in šov gor ali dol, pretresljivo in iskreno je zvenela izpoved mame, ko je v joku dejala, da ni nič hujšega na svetu, kot spoznanje, da ubijaš lastne otroke. Morda je do zdaj imela izgovor, da tega ni vedela. Zdaj izgovorov ni več. Bilo je tragikomično gledati, kako kuharice v osnovni šoli pripravljajo “hrano” za katero, vedo le glavno sestavino (npr. piščančje meso) za cel seznam dodatkov v tej hrani, pa se jim niti sanja ne. V oddaji nastopi tudi nekakšna inšpektorica šolske prehrane, ki nadzira, ali se otroci hranijo po smernicah, ki jih je predpisalo ministrstvo za kmetijstvo.
Prevedeno: skrbi, da otroci postanejo in ostanejo zvesti potrošniki tistega, kar proizvajajo ameriški proizvajalci hrane, ki vodijo kmetijsko ministrstvo. V posmeh boleznim, ki jih povzroča hrana, ki je slavnega kuharja pripeljala iz Anglije v Ameriko, te prehranske smernice imenujejo “smernice zdravega prehranjevanja”. In v istem hipu sem se spomnil, da tudi naše ministrstvo za kmetijstvo skupaj z združenji proizvajalcev hrane sofinancira jumbo plakate, televizijske in druge oglase, kjer propagira meso ali mleko, in se pri tem sklicujejo na smernice zdrave prehrane, ki so jih sami spisali.
Tudi v Sloveniji so bolna mesta, s katerimi se resno ne ukvarja niti ministrstvo za okolje, niti ministrstvo za kmetijstvo, da o ministrstvu za zdravje niti ne govorim: njih zanima predvsem, kaj se dogaja za zidovi zdravstvenih ustanov. 
Za spoznanje, da veliko krat škodimo lastnemu telesu in lastnemu otroku ni treba potovati daleč. Amerika je tu, samo videti jo je treba.

Prehranska revolucija, ki jo ponuja g. Oliver, ni prava revolucija. Kuha še vedno zelo nezdravo hrano, a ta vseeno pobije manj ljudi, kot tista zaradi katere je začel svojo malo revolucijo. Je pomemben korak pri razumevanju kako hrana vpliva na zdravje, pravo revolucijo ba slavni kuhar se je pridružil, to pa je prehranjevanje s polnovredno rastlinsko hrano.

Napisano 5. 3. 2012