Najbrž ste slišali, da je aspirin najboljše kontracepcijsko sredstvo – ženska ga tesno drži med koleni in ne zanosi. Nekaj podobnega bi bilo, če bi zapisal: glej na uro in boš shujšal – če boš samo gledal uro in nič jedel.

A to drugo ni tako iz trte izvito. Pojavila se je revolucionarna dieta – hranjenje po urah. Če ješ ob določeni uri in ob določeni ne ješ – shujšaš. Kot avtorja nove revolucionarne diete navajajo nekega dr., a dieta ni niti nova niti revolucionarna. Je pa povod, da nekaj napišem na to temo.

V tradicionalni kitajski medicini, to zanesljivo veste, obstajajo meridijani – poti po katerih teče življenjska energija, biopotencial – qi (či). Ta energija ob določeni uri napolni neki organ in ta postane maksimalno učinkovit, potem pa se preseli v drugi organ, tretji organ pa miruje.

Tako je najprimernejši čas za zajtrk med 7. in 9. uro zjutraj. Zajtrk je lahko bogat, tako da z njim zaposlimo želodec, ko ta ima največ energije. Med 9. in 11. želodec potrebuje počitek.

Najprimernejši čas za kosilo je nekaj po 12. uri, tako, da hrana pride v tanko črevo, ko ima ta največ energije, med 13 in 15 uro. Naj ne bi preveč jedli in tankega črevesa obremenjevali v času počitka, med 14 in 17 uro.

Najprimernejši čas za praznjenje debelega črevesa je med 5. in 7. uro zjutraj. Čas za akumuliranje energije je med 19 in 21 uro. V tem času se izogibamo naporom, Optimalen čas za polnjenje baterij je med 21. in 23. uro. Napori v tem času so škodljivi za zdravje. V tem času bi se naj odpravili spati.

Organ Visoki potencial Nizek potencial
Jetra 1 – 3 3 – 5
Pljuča 3 – 5 5 – 7
Debelo črevo 5 – 7 7 – 9
Želodec 7 – 9 9 – 11
Vranica in trebušna slinavka 9 – 11 11 – 13
Srce 11 – 13 13 – 15
Tanko črevo 13 – 15 14 – 17
Mehur 15 – 17 17 – 19
Ledvice 17 – 19 19 – 21
Krvni obtok, cirkulacija 19 – 21 21 – 23
Akumuliranje energije (trojni grelec) 21 – 23 23 – 1
Žolčnik 23 – 1 1 – 3

Kako telo ve koliko je ura? Tega pravzaprav nihče ne ve, nešteto dokazov je, da ljudje imamo notranjo uro. Če hipnotiziranemu naročimo, da nekaj naredi ob določeni uri, bo to tudi naredil. Kako telo meri čas, sekunde, minute, dneve, mesece ali leta je še vedno skrivnost.

Nič manj skrivnostno ni delovanje trojnega grelca.

V tradicionalni kitajski medicini nič ni zelo enostavno (za nas), zato je tudi pojasnilo, kaj je trojni grelec zgolj informativno. Če z vidika anatomije pogledamo je prvi, zgornji grelec srce in pljuča, srednji del grelca so vranica, trebušna slinavka, želodec in žolčnik, spodnji del pa jetra, ledvice, tanko in debelo črevo in mehur. Funkcionalno je naloga trojnega grelca uravnavanje gibanja in prehajanja življenjske energije  iz organa v organ, regulacija gibanja hrane in tekočine po prebavnem sistemu. Trojni grelec opredeljujejo kot vir prehranjevalnega in imunskega biopotenciala.