Za 4 osebe: 

  • 500 g črnega skuhanega fižola ali dve 400-gramski konzervi oplaknjenega
  • 150 g na koščke narezanega krompirja
  • srednje velika čebula
  • 3 stroki sesekljanega česna
  • pol rdeče sveže paprike
  • polovica zelene sveže paprike
  • 100 g na koščke narezane zelene
  • 100 g pelatov
  • 8 dcl jušne osnove
  • jušna žlica paste Mole
  • čajna žlica mlete dimljene paprike
  • 2 lovorjeva lista
  • ¼ čajne žlice kajenskega popra
  • origano
  • limeta
  • avokado
  • peteršilj ali koriander
  • salsa (mešanica koščkov paradižnika, čebule, česna v prahu, čilija, soli in popra)

Na malo jušne osnove prepražimo čebulo, česen, svežo papriko in krompir. Ko čebula postekleni, dodamo jušno osnovo, fižol, lovorjev list, mole in druge začimbe. Kuhamo, da je krompir kuhan. Dodamo pelate. Odstranimo lovorjeva lista. V dobrem blenderju zmiksamo juho do gladkega, lahko pa pustimo nekaj celega fižola, da vidimo, katero juho uživamo.

Juho okrasimo z rezinami avokada, peteršiljem in žličko salse. Postrežemo z rezino limete in koruznim čipsom.