Ko umre resnica nastopi najsmrtonosnejša smrt. Nič več ni, tako kot je. Laž postane resnična, vseprisotna. Najpogubnejše pri laži je njena nalezljivost in stoodstotna umrljivost resnice. In ko lažnivec pove kaj resničnega, mu drugi ne verjamejo. Zato je vseeno ali laže ali govori resnico.

Če bi bil bog vseveden in vsemogočen, bi ljudem zapovedal le eno zapoved: Ne laži! A tega ni mogel izreči, ker je sam izumil laž. Tudi cesarji, kralji, predsedniki in drugi vladarji svojim podanikom ne morejo zapovedati, naj ne lažejo, ker je njihova oblast utemeljena na laži. Ker sami lažejo.
Tudi mediji (z izjemnim spoštovanjem do vse manjšega števila neodvisnih novinarjev) objavljajo laži, ker sami lažejo. Saj jim je vseeno, kaj ljudje gledajo (berejo) med reklamami. Oni živijo od reklam, ves medreklamni program je zgolj balastni magnet. Da bi gledali reklame, v katerih ponudniki lažejo. Koga briga ali je balast balast resnice ali laži?

Zaupajmo stroki! Zaupajmo znanosti! Ta klic lažnivega uma je poziv k predaji lažnivi znanosti, lažnivi stroki, lažnivim znanstvenikom in strokovnjakom. Kaj je resnica v medicini? Kaj je resnica v prehrani? Koliko časa traja resnica? Kako naj verjamemo stroki in znanosti, ki bere sporočila iz marketinških oddelkov proizvajalcev zdravil (cepiv)? Ne obstaja laž, za katero znanost ne bi mogla dokazati, da je resnica.

Kmalu bo iz besednjaka izginila beseda resnica, saj ljudje ne bodo vedeli, kaj pomeni. Kot beseda ljubezen. Vsi govorijo o ljubezni, a v resnici govorijo o ljubosumju, prevari, nasilju, nesreči, trpljenju in celo smrti zaradi ljubezni. Zamenjala jo bo beseda laž. Dilema resnica – laž bo postala dilema mala laž – velika laž, koristna laž – nekoristna laž. Vse moralne dileme se bodo vrtele okrog enega vprašanja: ali mi to koristi?

Naj umre resnica. Koga briga?! Kdo ima kaj od resnice? Laž se najbolje prodaja, laž zagotavlja želeno stanje, laž zagotavlja prijetno življenje. Z lažmi lažje ustvarjamo strahove in z lažmi jih lažje prenašamo. Nič ni treba vedeti – le verjeti in ubogati. Biti priden.

A zanesljivo pride nekaj trenutkov iskanja resnice: kakšno je bilo to življenje, kaj sem v njem počel, kdo me je vse prevaral, kaj sem spoznal, sem videl resnico, sem resnico živel. Je bilo vredno? Ali je bilo vredno živeti v laži? Morda bomo tudi na ta vprašanja odgovarjali z lažmi. Laž preživi tudi smrt.