Nullius in verba – Nikomur na besedo je geslo s katerim je leta 1660 pričelo delovati britansko znanstveno združenje. Bil je to izraz odločenosti, da ne bodo nikomur verjeli na besedo, nikomur na besedo zaupali in da bodo sami skrbeli, da bodo njihove izjave preverljive. Resnične.
Bilo je to pred 360. leti. Od takrat se je vse spremenilo, le geslo je ostalo. Da se spomnimo, kakšne vrline so imeli nekoč znanstveniki. Danes je drugače. Vsi vpijejo, naj zaupamo stroki, naj verjamemo znanosti, a kaj ponujajo? Besede. Vsakič drugačne. Opazujem profesorje in doktorje, ki berejo, kar so napisali v najbolj lažnivi in nepošteni industriji v zgodovini človeštva. Farmacevtski industriji. Ko se njihove informacije spremenijo, ta isti dr.prof. brez zadrege čez dan ali dva spremenijo svoje trditve. In spet nas pozivajo, naj jim zaupamo. To ni več znanost. Je blebetanje. Nullius in verba.

Zaupanje je kakovost medsebojnih odnosov. Biti vreden zaupanja je vrhunec moralne drže posameznika. Izraz odločenosti, da boš govoril resnico, da boš držal besedo, da boš častno ravnal, ne glede na posledice. Ni možno zaupati stroki ali znanosti, poklicu. V vsaki stroki, v vsaki znanosti so ljudje, ki niso vredni zaupanja. Ki lažejo, kradejo, ponarejajo, tudi ubijajo. Ni možno zaupati novinarjem in urednikom. Ni možno verjeti politikom. Ni možno verjeti vernikom. Nullius in verba.

Pozivi naj zaupamo stroki, znanosti, nekemu poklicu ali skupini ljudi je manipulacija. Je poziv k ubogljivosti, poslušnosti, nekritičnosti. Je merjenje družbene moči, ugleda in vpliva. Kaj pomeni verjeti gasilcem, zaupati zdravnikom, se zanesti na policijo, slediti politikom. Neumno je. Merjenje zaupanja je nekoristen izmislek tekmovalne družbe.

Zaupanje je posledica. Posledica moralne drže človeka, ki si je zaupanje pridobil in zaslužil. Ki ga ni zahteval, pričakoval, pogojeval. Če je drugače, je prevara. Manipulacija.

Nikomur na besedo!