Sestavine:

Testo:

  • 1 skodelica večnamenske moke
  • ½ dcl mlačne vode
  • 1 žlička ajwaina
  • ¼ žličke soli
  • 2  žlici olja

Nadev:

  • 3 veliki kuhani krompirji, olupljeni in narezani na zelo majhne kocke
  • ½  skodelice graha (lahko tudi zamrznjenega)
  • ½ žličke semen kumine
  • 25 g indijskih oreščkov
  • 25 g rozin
  • 1 sesekljan zeleni čili
  • 1 žlička koriandra v prahu
  • 1 žlička garam masale
  • 1 žlička amchurja (mango v prahu)
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici olja

Zmešamo moko, ajwain, sol, olje in vodo v mehko testo. Vodo dodamo po potrebi, gnetemo vsaj 3 minute, da je tesno gladko in ni lepljivo. Pokrijemo z vlažno krpo in pustimo počivati pol ure.

Krompir skuhamo na tri četrt, rozine namakamo v vroči vodi vsaj 15 minut, grah odmrznemo. V ponev  na vroče olje damo kumino, ko potemni  še vse ostale sestavine. Pražimo na srednjem ognju 5 minut. Nadev ohladimo na sobno temperaturo.

Iz testa odvzamemo košček in oblikujemo žogico v velikosti žogice za namizni tenis. Razvaljamo v krog, približno 12 cm, ki  ga razrežemo na polovico. Nato naredimo stožec, robove ovlažimo z vodo in stisnemo. Napolnimo z nadevom in zapremo. Pomagamo si lahko v vilicami.

Olje, ki ga naj bo v ponvi toliko, da se samosa lahko potopi, segrejemo na primerno temperaturo za cvrtje. Samoso cvremo tako dolgo, da  priplava na površino in postane zlato rumena, nato jo damo na vpojni papir.

Samose serviramo ne prevroče in ne hladne.

Pripravljene samose lahko zamrznemo, ko jih cvremo olje ne sme biti zelo vroče, tako kot pri sveže pripravljenih.

Pri samosah je dovoljeno vse: v testo lahko dodamo vodo, v kateri smo kuhali špinačo ali skupaj s špinačo, lahko uporabimo drugo moko. Pri nadevih smo lahko še bolj ustvarjalni: bučke, koruzo, gobice, cvetačo, brokoli …