V nedeljo je bil svetovni dan zdravja. Vsaka bolezen ima svoj dan in teh dni je veliko, zdravje pa ima samo en svetovni dan. To pove, kako smo usmerjeni k boleznim in k bolnim. Za zdravega človeka sploh nimamo samostalnika. Logično bi bilo, da je bolan človek bolnik, zdrav človek pa zdravnik. A ta beseda je že rezervirana za tiste, ki skrbijo za bolnike, in je zdravnik pogosto tudi bolnik. Zaradi obsedenosti z boleznimi, in ne z zdravjem, ob svetovnem dnevu zdravja skoraj brez izjeme pišejo in govorijo o tem, koliko zdravnikov imamo in koliko jih potrebujemo, koliko denarja primanjkuje v zdravstvu, kako dolge so čakalne vrste, kako smo vsak dan bolj bolni, le o zdravju se bore malo govori.

Obstoječi zdravstveni sistem resno ogroža naše zdravje: ob pravi epidemiji zdravljenja smo vse bolj bolni. Medicinsko terapijska manija je zajela vse – vse je treba zdraviti, od spočetja do preprečevanja spočetja, od poroda do splava, komaj rojene je treba cepiti, zdraviti bolečino, žalost, utrujenost, evforičnost, slabo počutje, vse in vsakogar je treba zdraviti vse do zdravljenja umiranja, čemur rečemo podaljševanje življenja. Zdravijo vse, ne glede na posledice za zdravje. Sodobna medicina je ustvarila odvisnost od zdravljenja in ustvarja invalidne osebe, ki postajajo nezmožni odgovorno sami skrbeti za svoje zdravje. Premik od bolnika k bolezni je povzročil, da je bolezen postala surovina medicinsko-farmacevtske industrije, ki stremi po dobičku. Ekonomika zdravja upošteva le stroške uradnega zdravljenja, a podatki kažejo, da za večino porabljenega denarja ne dobimo zdravja, ostanek denarja pa trošimo za popravljanje stranskih in neželenih posledic zdravljenja. Zdravljenje in nezdrav življenjski slog v zdravem okolju je ustavna pravica, ki jo lahko uresničimo, ko in če pridemo na vrsto. Biti zdravljenec in ne biti zdrav je ustavna pravica. Zato moramo sami skrbeti za svoje zdravje, za vse druge je naša bolezen le dober posel.

Posledice uradnih prehranskih smernic, ki bi državljanom zagotavljale zdrav način prehranjevanja, so nenehno naraščanje bolezni, ki so skoraj izključno posledica škodljive prehrane (sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, osteoporoza, zvišan krvni tlak, rak, bolezni ledvic …). Prehranska industrija nam ponuja hrano, za katero trdi, da je varna in dobra za naše zdravje. Prehranske navade določajo dizajn zapakirane hrane, cena, višina popusta in število točk zvestobe. Državni organi, ki jih plačujemo, da nas obvarujejo pred številnimi prevaranti in nam zagotovijo zdrave življenjske razmere in zdravo hrano, so nas izdali. Ne morejo nam zagotoviti niti varne hrane, kaj šele zdravo. Ne štejejo njihovi napori in njihove želje; štejejo neusmiljeni podatki, da smo vsak dan manj zdravi.

Kaj pa je zdravje? Kdo je zdrav? Z vidika medicine je zdravje odsotnost bolezni. Za farmacevta bi bil zdrav tisti, ki ne potrebuje zdravil. Kakšen mistik bi odgovoril, da je zdravje zgolj stanje duha. Morda bi modrec trdil, da so vsi ljudje hkrati zdravi in bolni, vprašanje je le, kaj prevladuje. Zdravje posameznika in vseh ni odvisno od zdravil in zdravljenja, odvisno je od zdravih bivalnih okolij, zdrave hrane in vode, zdravih delovnih mest, medsebojne pomoči in odgovorne skrbi za svoje zdravje in svojo srečo. Tega nam nihče ne bo podaril. Ko nam to kdo ponuja, vemo, da bomo vse to drago plačali.

Poveličujmo in slavimo svoje sposobnosti samoozdravitve! Občudujmo svoje telo, svojega notranjega zdravilca, zdravnika in farmacevta, ki nas je edini doslej neštetokrat ozdravil. Pomagajmo mu, da bo to učinkovito, zastonj in brez stranskih učinkov počel tudi v prihodnosti. Živimo zdravo in v sožitju sami s seboj, z drugimi ter z naravo! Zdravje ni zgolj odsotnost bolezni, ampak tudi občutek sreče in notranjega miru, polnosti življenja, občutka koristnosti, napredovanja in razvoja ob sočutju do vseh. Zdravi so tisti, ki se ne bojijo ne zdravja, ne bolezni, ne življenja in ne smrti. Imamo vse, ko ne potrebujemo veliko; mirni smo, ko sprejmemo sami sebe in druge; napredujemo, ko pomagamo drugim; srečo najdemo, ko jo nehamo iskati.

Slavimo zdravje!