Po nekem predavanju pred leti na Gospodarskem razstavišču na temo NEMOČ VELIKE MEDICINE je gospa iz prve vrste povedala: “Vi, gospod Soče, bi morali biti minister za zdravje!”

Resno sem ji ugovarjal: “Situacija v zdravstvu je takšna, da bi bil raje policijski minister in bi z malo drugačnimi pooblastili lahko za zdravje državljanov več naredil kot minister za zdravje, a še največ lahko naredim z javnim delovanjem.” 

Kako preroško! Zdaj ima policija pri vzpostavljanju učinkovitosti zdravstvenega sistema več zaslug kot zdravniška združenja ali zdravstvena oblast, a še vedno gre za ukrepe, ki ne prispevajo k našemu zdravju. V svojem odzivu na iniciativo poštenih zdravnikov sem zapisal:

“Z izjemno naklonjenostjo in velikim upanjem spremljam aktivnost skupine zdravnikov, ki so povzdignili svoj glas predvsem proti korupciji v zdravstvu. Z veseljem opazujem, kako se tem naporom pridružujejo študentje medicine in državljani – pacienti. Vsaka dejavnost, usmerjena v krepitev poštenosti, je vredna pohvale in podpore.

Hkrati sem žalosten, ker je ta ogromni intelektualni in tako pomemben moralni potencial, usmerjen v relativno skromen cilj v primerjavi z velikim ciljem – zdravjem, v nekaj, kar državljanom ne bo prineslo več zdravja, ampak morda učinkovitejše, masovnejše in cenejše zdravljenje, kot da zdravljenje samo po sebi prinaša zdravje. Ne pozabimo, da zdravljenje pogosto škodi zdravju – v ZDA je zdravljenje po pravilih medicinske stroke tretji najpogostejši vzrok smrti, le upam, da je pri nas kaj drugače.

Vse dosedanje in načrtovane zdravstvene reforme, vključno z zahtevami poštenih zdravnikov, so se ukvarjale le s prerazporejanjem moči in denarja, z zviševanjem učinkovitosti zdravljenja, s povečevanjem števila zdravnikov ali bolnišniških postelj in podobnimi tehničnimi popravki v temeljih napačno zasnovanega zdravstvenega sistema. Posledica vseh dosedanjih zdravstvenih reform pa je – manj zdravih državljanov. Statistika je neusmiljena: niti pri eni kronični nenalezljivi bolezni ne zmanjšujemo letnega prirastka novih bolnikov in tudi obstoječih nismo pozdravili. Kakšen dokaz še potrebujemo, da naše zdravje ne prihaja iz zdravniških ali zdravilskih ordinacij.

Pri nas in v svetu, v javnem in zasebnem sektorju, je odvisnost medicine od v profite usmerjene farmacije, vir vseh koruptivnih dejanj in nerazumnega trošenja denarja: od zdravljenja izmišljenih bolezni, nepotrebnih pregledov, tretmajev in operacij do predpisovanja zdravil, ki končajo v smeteh (v Sloveniji letno v smeteh konča več kot 30 ton zdravil).

Vztrajanje na popravkih obstoječega zdravstvenega sistema, ki ne bodo prinesli več zdravja, je nerazumno in neetično. Ustvarjanje javnega mnenja, da bomo zaradi manj podkupljivih zdravnikov in zdravstvenih uradnikov, poštenega naročanja, nižjih stroškov in podobnega kaj bolj zdravi, je za zdravje škodljivo.”

Če še niste, preberite Javno pismo poštenim zdravnikom in še vedno enako aktualno Javno pismo ministru za zdravje.

Kako brezupno smo zaslepljeni, da je z zasnovo farmacevtskega načina zdravljenja vse v redu, le malo manj morajo krasti. Celo najvplivnejši politiki se ogrevajo, da bi postal minister za zdravje bivši predsednik računskega sodišča, zato ker se spozna na javna naročila in zna oceniti, ali so zakonita ali pa ne. Tragikomično. Minister za zdravje bi moral biti nekdo, ki bo skrbel za zdravje državljanov, nekdo, ki bi skrbel, da ne bi po nepotrebnem zbolevali in nas po nepotrebnem zdravili, ki bo skrbel, da bi potrebovali čim manj zdravnikov, bolnišnic, čakalnih vrst. Nekdo, ki bo preprečil neposreden stik medicine in farmacije, ki bo večen vir korupcije.

Pri politiki je pač vse narobe: vse države imajo ministrstva za zdravje, a v vseh narašča številno bolnikov, vse imajo ministrstvo za kmetijstvo, a je v vseh hrana vsak dan slabša, vse imajo ministrstva za obrambo, a vse napadajo druge države … 

Jaz se bom še naprej prizadeval, da bi čim več ljudi postalo minister za obrambo – za obrambo svojih koristi. Kot sem zadnjič zapisal v neki reviji: “Zdravje in bolezen sta zmeraj posledica razmerja moči med našo sposobnostjo, da se branimo in sposobnostjo napadalca (vsiljivca: virusa, bakterije, rakaste celice …), da nam povzroči škodo.” 

Beseda ’minister ’ pomeni tudi ’pomagati, podpirati, služiti, prispevati’. Bodite dober lastni obrambni minister.