V vseh kulturah, kjer je uspevalo jabolko, je veljal pregovor: “Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran!” Skozi tisočletja na milijardah ljudi testirano zdravilo, je dobilo še eno znanstveno potrdilo o koristnosti.

Najnovejše ugotovitve angleških zdravnikov (povzeto po reviji Madscape) pravijo, da bi eno jabolko na dan rešilo smrti vsako leto približno 8500 Britancev, ki umrejo zaradi žilnih bolezni.

Holesterol je farmacevtska medicina razglasila za eno največjih groženj in najhujših sovražnikov našega zdravja. Tako so zdravila, ki znižujejo raven holesterola s skupnim imenom “statini”, postala ena najpogosteje predpisovanih (prodajanih) zdravil v svetu.

V zapletenih študijah so ocenili, da če bi vsi državljani Velike Britanije, starejši od 50 let, redno jemali zdravila proti holesterolu, bi vsako leto umrlo 9400 bolnikov manj, če pa bi namesto statinov uporabljali po eno jabolko na dan (100 g) bi se smrti izognilo 8500 bolnikov. Če k jabolku prištejemo vse druge koristi za organizem in nič stranskih neželenih učinkov ter pri statinih upoštevamo stanske in neželene učinke in dvomljivo korist, brezpogojno zmagajo jabolka.

Jabolko na dan, odžene holesterol vstran! 

Ne poznam raziskav o vplivu jabolk na zniževanje visokega krvnega tlaka, vem pa, da prava zdravila proti visokemu krvnemu tlaku še ne obstajajo. Kemikalije, ki tlak znižujejo, imajo enako značilnost kot statini – ničesar ne pozdravijo. Pomagajo nezdravo živeti, dokler jih jemljemo, vzroki bolezni ostajajo prikriti in/ali “nojevsko” pozabljeni. 

Ko država želi uporabo teh “zdravil” urediti z oblikovanjem terapevtskih skupin zdravil in na ta način znižati cene predragih zdravil, se oglašajo zdravniki, ki nasprotujejo zamenljivosti zdravil. Baje jih skrbi le naše zdravje. Trdijo, da na njih farmacevtska industrija nima vpliva. V konfliktu interesov, kjer obstaja korupcijsko tveganje, naj bi bili le člani organov, ki odločajo o zdravilih in naročilih. 

Vsakič, ko zdravnik napiše recept, naroči zdravilo. Ker ga sam ne plača, ga cena ne zanima. Če obstaja možnost, da zdravnik od proizvajalca zdravil na kakršen koli način in kadar koli dobi kakršno koli korist, obstaja konflikt interesov oz. korupcijsko tveganje. To dokazuje obtožnica za skoraj tretjino hrvaških zdravnikov, da se samo s pisanjem receptov lahko ravna koruptivno in kaznivo.

Uvedbi terapevtskih skupin zdravil za zniževanja holesterola in visokega krvnega tlaka se zelo upirajo farmacevtski zdravniki in društva bolnikov, ki jih z izdatnimi donacijami in enostranskimi informacijami zalagajo farmacevtska podjetja ob pomoči zdravnikov, ki imajo v društvih dominantno vlogo. Tako so društva bolnikov bolj ali manj le podaljšek farmacevtskega zdravljenja in ustvarjanje odvisnosti od farmacevtskih pripravkov.

Znani zdravnik se na javni televiziji pohvali kako ima vsako leto povprečno 20 predavanj o nevarnosti holesterola, le 4 ali 5 naj bi jih opravil za farmacevtske firme. Prav zanima me, če na tistih 15 drugih predava o jabolkih in drugi rastlinski hrani, ki znižuje holesterol oziroma zagotavlja, da do visokega holesterola nikoli ne pride. 

Enako je na nekonfliktnost interesov prisegala zdravnica, ki zagovarja predpisovanje kontracepcijskih tablet na recept. Trdi, da ni povezana s farmacijo, čeprav je od farmacevtskih firm prejela več kot 100.000 evrov honorarja. Nisem bil niti na enem predavanju, a upam staviti, da na teh predavanjih zdravnica ni svetovala uporabo kondomov. K številnim dobro dokumentiranim tveganjem uporabe “varnih in neškodljivih” tabletk so oftalmologi dodali najnovejše: kontracepcijske tablete za 205 % povečajo tveganje za razvoj glavkoma, enega najpogostejšega vzroka za slepoto.

Če bi tisti s Hipokratovo zaprisego, upoštevali njegovo zapoved: “Naj zdravila ostanejo v lekarni, če le lahko zdravite s hrano!” bi zdravniki vztrajno govorili, kako je treba vsak dan pojesti po eno jabolko, gobo, brokoli, cvetačo, zelje, nekaj krompirjev, riža …, malo potelovaditi, se posončiti.

Državljani bi bili bolj zdravi, zdravniki pa resnično ne bi bili v konfliktu interesov.

Zakaj tega ne počno? Zakaj vztrajajo le pri tabletkah in farmacevtskih pripravkih? Zaradi svojih interesov? Nemogoče! Da bi oni kaj takega …pa prisegli so …

Tudi vi poskrbite za svoje interese!