Mnoge bolezni imajo svoj svetovni dan, rak ima svoj teden. Po napovedih zdravnikov bi naj kaj kmalu za rakom zbolel vsak drugi moški in vsaka tretja ženska.

V tem tednu je bilo veliko hvale o uspešnem zdravljenju, koristih zgodnjega odkrivanja raka, polno novih obljub novih zdravil in postopkov, le o vzrokih so govorili premalo. Če že, najpogosteje omenjan vzrok za hitro naraščanja rakavih bolnikov je bilo podaljševanje življenjske dobe, ali po domače – staranje. Nesramna laž. Škodljivo sporočilo.

Že res, da zbolevajo starejši, a ne zato, ker dolgo živijo, ampak zato, ker veliko let nezdravo živijo. Način življenja in ne trajanje je poglaviten razlog za nastanek raka. V populacijah, kjer ljudje živijo drugače kot mi, je raka le za vzorec, srčnožilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2 in drugih avtoimunih bolezni enako, debelosti in osteoporoze skoraj ne poznajo in živijo v povprečju za desetletje ali dve dlje kot mi!

S čem se prehranjujejo tisti, ki dolgo in zdravo živijo in kaj jedo tisti, ki hitreje in množično zbolevajo in prej umirajo. Prvi uživajo hrano, ki temelji na škrobnih živilih z malo ali nič dodane maščobe, zelo malo ali nič visoko procesirane hrane, malo živalskih izdelkov in povprečno 50 gramov beljakovin, in to pretežno iz rastlin. Tisti, katerim preti 50 odstotna verjetnost, da bodo zboleli za rakom, jedo pretežno hrano živalskega izvora, kjer prevladujejo maščobe in beljakovine, visoko procesirano polpripravljeno hrano in drugo prazno hrano (sladke pijače, alkohol…).

Napovedi sodobnih medicinskih vračev o čudežnih revolucionarnih odkritij novih zdravil in postopkov, genski manipulaciji je podobno gledanju v kristalno kroglo. Znali bomo pozdravi raka, razen če ga ne bomo znali. Ponosno kažejo moderne laboratorije in sofisticirane naprave in operacijske sobe, namesto da bi kazali na riž, krompir, piro, ajdo, koruzo in drugo zelenjavo ter sadje. Nič nam ni treba čakati na medicinske čudeže  – tukaj je vse kar rabimo. Narava – čudež vseh čudežev.

Namesto, da nas opogumljajo in prepričujejo, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje, in nas o tem poučijo, oni nas utrjujejo v vlogi nemočnega potrošnika hrane, ki bo ugonobila ne le nas, temveč cel planet.

Če zdravniki rečejo, da je naraščanje raka posledica staranja, kaj nam še ostane. Upati, da bomo umrli mladi in zdravi ali pa upati, da bomo dovolj dolgo živeli, da bomo dočakali raka. Obsojeni na bolezen, brez možnosti na zmago se bomo še bolj prepustili trenutnim užitkom: tobaku, alkoholu, drogi, mastni beljakovinski hrani, sladkanim pijačam, sladkarijam in omamnim sanjam o čudežni tableti. A te ni in je morda nikoli ne bo. Dejstvo, da se v naši deželici vsako leto število bolnikov za rakom povprečno poveča za skoraj 1200 novih bolnikov (enako je pri vseh kroničnih nenalezljivih boleznih, ki si jih pridelamo sami) govori o nemoči farmacevtske medicine.

 Morda so koga presenetili izsledki najnovejše znanstvene raziskave, ki je bila objavljena v skoraj vseh medijih, v kateri so 20 let spremljali 6381 oseb in ugotovili, da je uživanje živalske hrane enako nevarno kot kajenje. Posebej so opozorili na nevarnost prevelikih količin živalskih beljakovin. A vse je bilo že znano in dokazano pred 70 leti, ko je znanstvenik Dr. Rose izračunal (ugotovil, izmeril), da ljudje potrebujemo od 20 do 40 gramov beljakovin na dan in da prav vse beljakovine (vse esencialne  in neesencialne aminokisline iz katerih so sestavljene beljakovine)  lahko dobimo iz rastlinske hrane. Nikoli pozneje nihče ni oporekal temu izračunu in nikoli ni bilo znanstveno dokazano, da so živalske beljakovine superiornejše od rastlinskih. Raziskava, v kateri so ugotovili, da laboratorijske podgane bolje in hitreje presnavljajo živalske beljakovine, ni bila nikoli ponovljena na ljudeh, a kar naprej poslušamo laži o boljših in slabših beljakovinah. Zločin zoper človeštvo so ga zgrešili tisti, ki so ali pa bi morali vedeti za te znanstvene resnice, pa so priporočali uživanje velikih količin živalskih beljakovin. Kako je s tistimi, ki vedo ali bi morali vedeti, kaj najpogosteje povzroča raka, a prstom kažejo na gene, starost, sonce in ne na krožnik.

Že pred dvema letoma sem pisal o škodljivosti slovenskega tradicionalnega zajtrka, komercialne pogruntavščine čebelarjev in mlekarjev, ko sta minister za zdravje in minister za šolstvo spodbujala osnovnošolce, naj za zajtrk uživajo veliko živalskih maščob in beljakovin (maslo, mleko).

Še pred tem je ministrstvo za kmetijstvo z jumbo plakati državljane spodbujalo, naj jemo rdeče meso, (telo ga potrebuje!) mleko in mlečne izdelke. Tudi v novejši akciji “uživajmo domače” je svoje mesto našlo kravje mleko, za katero pa razdalja res ni pomembna. Sodobno pripravljeno mleko lahko potuje tisoče kilometrov, tedne in tedne pa to na njegovo kakovost ne bo vplivalo. Del državnega denarja, s katerim bi naj spodbujali uživanje zelenjave in sadja, je bil porabljen za nekaj, kar dokazano škodi našemu zdravju. Ne more biti bolj vidno, da ministrstvo za kmetijstvo ščiti interese kmetov in prehranske industrije in ne interesov državljanov, da bi dolgo in zdravo živeli.

Namesto, da nas zdravniki napotujejo k zdravemu prehranjevanju, pravilnemu sončenju in namesto, da nam država zagotovi, da požrešni kapitalisti ne zastrupljajo okolja z rakotvornimi snovmi, nas vabijo na vse zgodnejše, “brezplačne” preglede, da bi čim prej raka odkrili in s tem podaljšali obdobje zdravljenja. Če bi enako denarja namenili za sanacijo rakotvornih območij, bi za zdravje naredili veliko več kot vsa zgodnja odkritja raka. Usmerjenost farmacevtske medicine v zgodnje odkrivanje in (paliativno) zdravljenje ne prispeva veliko k zdravju državljanov.

Za bolnike se bo treba boriti, je ob neki priložnosti izjavil prejšnji minister za zdravje Gantar. Ni boljšega načina, kot državljane prepričati, da so rak in druge nepotrebne bolezni (osteoporoza, srčnožilne bolezni, avtoimunske bolezni, odpovedi ledvic, previsok krvni tlak in druge) posledica staranja ali genov, nekaj neizogibnega, na kar ne moremo vplivati.

Ni res. Ne dajte se. Vaše zdravje ni odvisno od napredka medicine ali farmacije, ni odvisno zgolj od genov ali staranja. V največji meri je odvisno od vsebine vašega krožnika, zraka, ki ga dihate, vode, ki jo pijete in okolja, v katerem živite. Ni treba biti znanstvenik, zdravnik ali prehranski strokovnjak. Posnemajte le tiste, ki so zdravi in čili tudi v zelo poznih letih. Da, tako preprosto in poceni je to. A žal tudi nedobičkonosno!

 

Odgovori “Staranje ne povzroča raka”

  1. by Ivan 10 let ago

    Pozdravljeni!
    Vedno preberem vaše prispevke o zdravem prehranjevanju in vam v tem pogledu popolnoma zaupam in verjamem.Jaz sem vegan dve leti in ko se pogovarjam z različnimi ljudmi o prehrani,vidim da malo ljudi ve,kaj je zdravo jesti.Imam pa občutek,da se spoznanje o tem,kaj je zdrava hrana, povečuje.Z zanimanjem bom še naprej spremljal vaše prispevke.
    LP,Ivan

Comments are closed.