Sestavine:
150 g izkoščičenih dateljnov
150 g suhih fig
100 g rozin
50 g suhih sliv
½ žličke mletih klinčkov (če nimamo zmletih, navadne klinčke zmeljemo v kavnem mlinčku)
½ žličke naribanega muškatnega oreščka
1 žlička mletega kardamoma
5 dcl vode
100 g kokosovih kosmičev (ne moke)
150 g grobo mletih lešnikov (ali pistacij ali praženih mandljev ali mešanico vsega)
0,5 dcl javorjevega sirupa ali pa sadnih kapljic ali pa 200 g rjavega sladkorja – po želji
150 g čičerikine moke
2 dcl vode
2 dcl olja za cvrtje (uporabljamo arašidovo olje)
Sadje na drobno narežemo in damo v vrelo vodo. Dodamo začimbe in če želimo dodamo javorjev sirup, sadne kapljice ali rjavi sladkor in kuhamo na nizki temperaturi v odprti posodi približno pol ure, da dobimo gosto maso (voda mora popolnoma izhlapeti). Če je treba s paličnim mešalnikom dodatno sesekljamo sadje, ampak ne preveč, ker ne sme nastati kaša. Odstavimo z ognja.
V posodi pripravimo čičerikino testo, ki mora biti precej trdo. V srednje vroče olje dodamo čičerikino testo v obliki majhnih kroglic, ki jih dobimo, če testo potiskamo skozi cedilko, ki ima večje luknje, lahko pa uporabimo tudi ribež. Ko čičerikine krogle postanejo zlato pečene (če porjavijo, jih odstranimo), jih damo na papir, ki bo vpil odvečno olje. Če so ocvrtki preveliki, jih razrežemo z nožem ali kako drugače – pomembno je, da dobimo krogle, pravokotnike ali kaj bo pač od tega nastalo premera 2-3 mm.
Čičerikine kroglice dodamo še toplemu kuhanemu sadju, dodamo kokos in lešnike, dobro premešamo in z mokrimi rokami oblikujemo krogle velikosti žog za namizni tenis in pustimo, da se ohladijo.
To je ena najboljših sladic na tem svetu. Ena krogla je lahko večerja. Za osnovni recept sem hvaležen kuhinji Hare Krišna.