»Memento Mori« (»Pomni, umrl boš!« ali »Zavedaj se, da boš umrl!«), je v starem Rimu vzklikal suženj, ko je spremljal zmagovalca, ki se je po vojaških uspehih vračal v Rim. Ta navada je bilo opozorilo, da je vse minljivo: zmaga in slava.

Dan spomina na mrtve je tradicionalni praznik, ko se spominjamo mrtvih (nekoč so ob tej priložnosti molili za njihove duše), a dandanes je praznik, ki se ga veselimo, ker je dela prost dan, veselijo se ga predvsem cvetličarji in svečarji. Je dan, ko živim znancem želimo pokazati, kako so pomembni naši mrtvi in to pomembnost mnogo krat izkazujemo s količino cvetja, sveč, bleščečim granitom, marmorjem … Pokopališča postajajo tekmovalni poligon naše nečimrnosti, bahaštva  … Promenade na pokopališčih spominjajo na modne revije.

To, kar mnogi počnejo na današnji praznik nima pravzaprav ničesar skupnega z umrlimi. So le sredstvo izkazovanja lastne finančne moči.

Zmeraj ni bilo tako, tudi v deželah s krščansko vero ne, a koga še to zanima in kdo lahko danes kaj spremeni.

Morda je današnji dan je pravi trenutek, ko lahko vsak sebi reče: »Umrl bom!«
To, »umrl bom« lahko pomeni različne stvari, a veliki večini človeštva, ne glede na vero, je skupno prepričanje, da umreti, pomeni zapustiti ta svet, zapustiti to telo. Nekateri verjamejo, da se ista duša velikokrat rodi in velikokrat umre, za druge je to le enkratno dejanje. V vsakem primeru smrt pomeni le prehod v neko drugo obliko. 

V kar koli verjamete in tudi če ne, je jasna misel o lastni smrti terapevtska in celo odrešujoča. Težave, bolezni, nezadovoljstvo, nemir, nesrečo…  imamo le dokler smo živi. Vse, kar tako bolestno kopičimo ob jasnem zavedanju tukajšnje minljivosti, dobi drugačen pomen. 

Mnogim danes ni pomembno koliko potrebujejo, ampak poznajo samo eno besedo – VEČ. 
A nikdar ne moreš imeti vsega, nikoli ne moreš imeti najdražjega avtomobila, najdaljše jahte, najhitrejšega letala, največje hiše, najlepšega vrta …

Prvič nas rodijo. Potem se celo življenje rojevamo sami – učimo se, odraščamo in postajamo boljši ljudje. Če temu ni tako, ni denarja in luksuza, ki bi nas osrečil in zadovoljil. 

Memento Mori!

3. 10. 2010