Rdeči riž zanesljivo in učinkovito znižuje holesterol in je odličen za krvožilni sistem. Prodajajo ga tudi v obliki prehranskih dopolnil, mi pa ga pripravljamo takole: 

200 gramov riža operemo in namakamo eno uro, nato ga dobro odcedimo, kar je sicer pravilo pri vseh vrstah riža, če ga bomo na začetku pražili. V ponev damo žlico riževega olja in ko se segreje, dodamo kavno žlico srednje pekoče curry paste. Ko zadiši, dodamo riž, minutko – dve pražimo in potem dodamo 4 dcl vroče vode in žlico sojine omake Kikkoman.

Kuhamo 20 minut, dodamo pest rozin, pest srednje grobo narezanih, prej blanširanih in praženih mandljev. V skuhan riž dodamo še sok ene pomaranče in pustimo počivati nekaj minut. Okrasimo s peteršiljem in rezino pomaranče.

Rdeča omaka

Najprej v alu folijo zavijemo 5 dolgih rdečih paprik in en melancan, ki ga pred tem na večjih mestih prepikamo, ter damo v pečico za eno uro na 180 stopinj. Pečene paprike in melancan olupimo in odstranimo semena. Mimogrede: tako pripravljen melancan uporabljamo za namaz baba ganuš. Dve veliki čebuli, en velik por in tri stroke česna pražimo na srednjem ognju 20 minut, dodamo posušene narezane paradižnike, narezano pečeno papriko in melancan ter na koncu paradižnik – pelate. Omako malo solimo, dodamo rdečo sladko mleto papriko ter kuhamo še 10 minut na rahlem ognju. Ob serviranju omako okrasimo s češnjevim paradižnikom, listi bazilike in peteršiljem.